ENDODONCIJA

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem korijenskih kanala zuba.

Ukoliko zub zahvaćen karijesom nije na vrijeme liječen, bakterije iz karijesa i njihovi produkti uništavaju tvrdo zubno tkivo, nalaze put u prostor zubnog živca (pulpa) te nastaje upalna reakcija praćena osjetljivošću na tople i hladne podražaje, zatim spontani neugodni bolovi pa i oticanje lica u blizini zahvaćenog zuba.

Ako nastane otok takvi zubi zahtjevaju hitan tretman, čak i antibiotike. Endodontski problemi koji se ne liječe mogu uticati na cjelokupno zdravlje pacijenta i uzrokovati probleme sa srcem, bubrezima i zglobovima.

Ako se javite na početku simptomatologije, endodontska terapija se radi pod anestezijom, savremenim metodama mašinske tehnologije koja nam omogućava brži i sigurniji pristup. U toku terapije u ambulanti se vrši RVG snimanje u fazama kada to stomatolog procijeni, što nam omogućava maksimalnu preciznost i kontrolu rada. Sam protokol rada zahtjeva i Vaše i naše strpljenje ali SVAKI VAŠ SAČUVAN ILI IZLEČEN ZUB ČUVA VAŠE ZDRAVLJE!

Iskusan tim

Naše dugogodišnje iskustvo za najljepši osmjeh

Hitni slučajevi

Hitni slučajevi +387 65 718 587

Konsultacije

Dođite na konsultacije i preporuke

Kako program porodični stomatolog funkcioniše?

Porodični stomatolog prati stanje i zdravlje cijele porodice, razumije stomatološke potrebe porodice, a ima i važnu edukativnu ulogu u razvoju dobrih higijenskih navika kod djece. Djeca će lakše pobijediti strah od stomatologa i formirati povjerenje ukoliko vide da isti stomatolog tretira i njihove roditelje. Ukoliko je neke navike potrebno menjati, to se takođe mnogo efikasnije sprovodi na nivou porodice.

Porodica i porodična istorija predstavljaju važne faktore kada se radi o oralnoj higijeni i zdravlju, iz više razloga.

  • Predispozicije za određene stomatološke probleme su često nasljedne.
  • Zdrave navike vezane za oralnu higijenu formiraju se unutar porodice.
  • Savladavanje straha od stomatologa i formiranje pozitivnog stava prema redovnim posjetama stomatologu se takođe odvijaju u krugu porodice.
IMG_4155a

Naš tim