Blog Novosti

Bruksizam je psihogeno uslovljeno škripanje i stiskanje zuba tokom sna, ali može i u budnom stanju. Sile koje pritom djeluju na Vaše zube, desni i vilične zglobove mnogo su jače nego kod običnog žvakanja. Postoje dvije vrste manifestacije bruksizma u smislu škripanja zuba: škripanje koje uključuje pokrete donje vilice i može biti prilično glasno ( radi čega će vjerovatno tokom Vašeg škripanja u snu Vaši ukućani primijetiti da nešto nije u redu) ili stiskanje zuba kod kojih nema pokreta donje vilice pa je stoga nečujno. Ukoliko je to zaista problem pacijent pretežno ujutru osjeća glavobolju ili bolove prilikom žvakanja, zubi mu postaju osjetljivi na podražaje ili osjeća napetost žvačnih mišića.

Nekad se vjerovalo da bruksizam uzrokuje nepodudarnost gornjeg i donjeg zubnog luka ali novija istraživanja pokazuju da je bruksizam zapravo psihogeno uslovljen i uzrokuju ga naše unutrašnje tegobe poput prevelikog stresa, napetosti i anksioznosti kojima smo često izloženi u modernom, ubrzanom tempu života i rada.

Bruksizam uzrokuje prekomjerno trošenje i pucanje zuba, ali i bolove u zubima, vilici,TM zglobovima. Mogu biti jedan od razloga Vase glavobolje. Ukoliko se bruksizam ne liječi posebnim udlagama za zube, kroz duži vremenski rok može izazvati veliku štetu u cijelom žvačnom sastavu. Udlage za zube protiv bruksizma se nose noću, ugodne su i omogućuju neuromišićnom sklopu da se opusti i odmori, pritom štiteći zube i protetske radove od nepovoljnih sila.
Udlage za bruksizam mogu spriječiti bruksizam i njegove negativne posljedice jer će onemogućiti dalje trošenje i slabljenje žvačnih površina na zubima, po potrebi podići zagriz, omogućiti pravilan položaj TM zglobova te spriječiti glavobolje i bolove u vratu i uhu koje često uzrokuje bruksizam. Udlage se razlikuju prema debljini i vrsti materijala od kojih su napravljene, a sve se izrađuju individualno na osnovu Vašeg zagriza, odnosno otiska Vaše gornje ili donje vilice.

Pacijent ih nosi noću za vrijeme spavanja, ugodne su u ustima i ne uzrokuju bol ili nelagodu. Pomoću udlaga sprječavamo međusobno struganje zuba i dalje trošenje, a pacijent ih nosi onoliko dugo koliko to procijeni stomatolog na osnovu stepena bruksizma. Takođe, udlaga čuva formaciju Vaših zuba, drži zube u pravilnom položaju koji je ugodan za vilice a može popraviti i kvalitet Vašeg spavanja pošto u snu više nećete moći škripati zubima.

Ugodan san uz naše savete i terapiju!

24 May, 2020

Šta su FullAlign ortodontske folije?

FullAlign su ortodontske folije za ispravljanje zuba napravljene od tanke, providne medicinske plastike (poliuretan), za razliku od klasičnih fiksnih proteza koje se sastoje od metalnih bravica, lukova i elastičnih gumica.

Read More
13 May, 2020

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba je stomatološki postupak kojim se postojeća nijansa zuba mijenja u nekoliko nijansi svijetliju, a rezultati i njihova trajnost zavise od prirodne boje zuba, vrste metode za izbjeljivanje zuba, ali i vašem načinu života pre i nakon zahvata.

Read More