Blog Novosti

FullAlign su ortodontske folije za ispravljanje zuba napravljene od tanke, providne medicinske plastike (poliuretan), za razliku od klasičnih fiksnih proteza koje se sastoje od metalnih bravica, lukova i elastičnih gumica. Još ih nazivamo i alajneri ili providne/nevidljive folije za zube. Uz pomoć FullAlign-a na komforan, diskretan i udoban način možete riješiti problem nepravilnog položaja zuba.

FullAlign folije su glatke na dodir, udobne za nošenje, te podsjećaju na retejnere koji se nose nakon terapije fiksnim ortodontskim aparatom. Ovaj sistem ispravljanja zuba postaje sve popularniji među pacijentima zbog mogućnosti ispravljanja anomalija, a da taj proces bude neprimjetan.

Na koji način FullAlign ispravlja zube?

FullAlign zubne folije blagom silom konstantno djeluju na zube i na taj način ih pomjeraju u željeni položaj. Radi se o nekoliko setova folija koje se izrađuju individualno za svakog pacijenta na osnovu otiska zuba. Izrađuju se uz pomoć najsavremenije 3D tehnologije i to na osnovu digitalizovanog modela vilice.

Uz pomoć specijalizovanog softvera radi se simulacija pomjeranja zuba tako da se pomjera svaki zub pojedinačno. Simulacija pomjeranja se zatim dijeli na broj folija koje su potrebne kako bi ortodontski tretman bio kompletan, a željeni rezultat konačan.

U prvoj fazi ortodont analizira zube i pravi plan terapije koji uključuje jasnu poziciju koji svaki zub treba da zauzme nakon terapije, te broj folija kojima se to postiže. Setovi folija su napravljeni tako da svaki od njih odgovara novom položaju zuba, a samim tim se održava konstantan blagi pritisak ključan za pomjeranje.

Ovaj proces je isplaniran i postepen, te tako raspoređen da se zub na planirani položaj pomjera u fazama. Svaka folija vrši pomjeranje od 0.25 do 0.30 milimetara.

Za razliku od pritiska koji  je kod fiksnih ortodontskih aparata usmjeren samo na površinu bravice, FullAlign folije silu raspoređuju na cijelu površinu zuba, što je bolje jer se na taj način ne oštećuje parodoncijum pomjeranog zuba.

Za detaljnije informacije posjetite: FullAlign

17 May, 2020

Bruksizam

Bruksizam je psihogeno uslovljeno škripanje i stiskanje zuba tokom sna ali može i u budnom stanju.

Read More
12 May, 2020

Protetika

Bezmetalne cirkon krunice DA VAŠ OSMEH BLISTA! Ako vam nedostaje jedan ili više zuba ili vam se ne sviđa izgled vaših zuba na osnovu pregleda zuba i rentgenskog snimka, predložit ćemo Vam najbolja rješenja za vaš osmijeh.

Read More