Blog Novosti

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom izgubljenih tkiva usne šupljine uz pomoć protetskih nadoknada.

Ako Vam nedostaje jedan ili više zuba ili Vam se ne sviđa izgled Vaših zuba na osnovu pregleda zuba i rentgenskog snimka, predložit ćemo Vam najbolja rješenja za Vaš osmijeh.

Zubi koji Vam nedostaju mogu se nadoknaditi i izmijeniti protetskim nadoknadama u vidu zubnih implantata, ljuskica, krunica ili mostova.

U slučaju nedostatka većeg broja zuba jedno od rješenja je zubna proteza. Izrada i sam postupak do konačnog i kvalitetnog rada zahtjeva malo vremena (do 3 dana). Svi radovi se obavljaju isključivo po internom dogovoru. S obzirom na to da je zubna proteza mobilno pomagalo koje se vadi iz usta, pojedini pacijenti se teško navikavaju na pomagalo te postoje razni načini izrade i retencija u ustima (kopče, krunice, implantati) koji omogućavaju njihovo ugodnije nošenje.

Zubne krunice kao efikasno i trajno rješenje preporučujemo u slučajevima kada klasični ispuni ne mogu kvalitetno riješiti problem ili kad je zub toliko slab da ga je potrebno dodatno zaštititi i ojačati. Zubne krunice se postavljaju i nakon gubitka krune zuba uslijed frakture (pucanja dijela zuba) ili velikog defekta uzrokovanog karijesom. Tako oštećen zub, osim što nije estetski prihvatljiv, može uzrokovati zdravstvene probleme poput smanjene mogućnosti žvakanja hrane, preopterećenja susjednih zuba, parodontitisa i gingivitisa – gubitak jednog zuba dovodi do poremećaja cijelog stomatognatog sistema! S druge strane, zubne krunice mogu biti i rješenje za probleme kao što su nepravilno postavljeni ili tamno obojeni zubi.

Keramičke krunice su „kapice“ ili “navlake” koje se stavljaju na izbrušeni zub kako bi ga zaštitile od pucanja, vratile ga u funkciju i uljepšale osmijeh.

Razlikujemo metal-keramičke krunice i krunice od bezmetalne keramike (cirkone.max itd.). Dok su metal keramičke krunice čvrste i estetski prihvatljive, bezmetalne krunice su estetski još prihvatljivije; odnosno, bezmetalne krunice su estetski potpuno individualizirano i besprijekorno rješenje. Takođe, kod bezmetalnih keramičkih krunica ne postoji rizik potencijalne pojave crnog ili tamnog ruba uz zubno meso, što je česta boljka metal keramičkih krunica.

Bezmetalne cirkon krunice DA VAŠ OSMEH BLISTA!

17 May, 2020

Bruksizam

Bruksizam je psihogeno uslovljeno škripanje i stiskanje zuba tokom sna ali može i u budnom stanju.

Read More
24 May, 2020

Šta su FullAlign ortodontske folije?

FullAlign su ortodontske folije za ispravljanje zuba napravljene od tanke, providne medicinske plastike (poliuretan), za razliku od klasičnih fiksnih proteza koje se sastoje od metalnih bravica, lukova i elastičnih gumica.

Read More